(030) 223 97 99

///Tocardo gaat groene stroom opwekken in Oostersc...

Tocardo gaat groene stroom opwekken in Oosterschelde

17-06-2015

Tocardo Tidal Turbines, producent van vrijstaande waterkrachtturbines, plaatst vijf getijdenturbines in de Oosterscheldekering voor het opwekken van schone energie. Het gaat om het grootste project voor getijdenstroom in Nederland en een van de grootste in de wereld.

Al bijna 60 jaar beschermen de Deltawerken een groot deel van Nederland tegen overstromingen uit zee. Ze hebben wereldwijd naamsbekendheid. Nu krijgt de Oosterscheldekering ook de functie om energie op te wekken. De kering is de meest geschikte locatie voor het opwekken van getijdenenergie in Nederland omdat het water hier hard stroomt. Op het vaste ritme van eb en vloed doen zich bij de Oosterscheldekering zeer krachtige waterstromen voor die de turbines van Tocardo benutten voor het veilig en voorspelbaar opwekken van elektriciteit. De turbines zijn dit najaar operationeel en hebben een totale capaciteit van 1,2 MW, goed voor de stroomvoorziening van 1000 huishoudens.

Als beheerder van de Oosterscheldekering faciliteert Rijkswaterstaat bij de locatie van deze innovatieve ontwikkeling om duurzame energie op te wekken. Samen met de markt ontwikkelt Rijkswaterstaat vernieuwende oplossingen en biedt Rijkswaterstaat waar mogelijk ruimte aan marktpartijen om innovaties te testen of toe te passen.

'Deze installatie is een belangrijke stap in de ontwikkeling van getijdenenergie. Getijdentechnologie is vernieuwend en kan uitgroeien tot een belangrijk Nederlands exportproduct. Met onze turbines in de Oosterscheldekering kunnen wij de wereld nu gaan laten zien wat de kracht is van getijdenenergie: een schone en betrouwbare energiebron die in 10 tot 20% van de wereldbehoefte aan elektriciteit kan voorzien,' zegt Hans van Breugel, chief executive officer van Tocardo.

Tocardo werkt voor het project samen met mede-aandeelhouder Huisman, dat de ophangconstructie van de turbines ontwierp. Daarnaast zijn ook Strukton en Mammoet partners bij het project en leveren de Zeeuwse bedrijven Istimewa Elektrotechniek, Van der Straaten en Hillebrand een belangrijke bijdrage. Samen met zijn partners is Tocardo van plan het aantal turbines in de toekomst uit te breiden.

Het project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Rijk en de provincie Zeeland in het kader van het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid).

Tocardo loopt wereldwijd voorop met getijdentechnologie en heeft de ambitie een marktleider te worden in getijdenenergie. Eerder dit jaar plaatste het bedrijf uit Den Oever drie aan elkaar gekoppelde turbines in de Afsluitdijk met een totale capaciteit van 300 kW. Elders in de Afsluitdijk levert een turbine van Tocardo al ruim zes jaar elektriciteit aan het net. Samen met Huisman werkt Tocardo aan het wereldwijd vermarkten van zijn technologie. Het verkocht zijn turbines tot dusver onder meer in Azië en is betrokken bij de ontwikkeling van getijdenenergieprojecten in Noord-Amerika en Europa, waaronder bij het Isle of Man in Groot-Brittannië.

Bron: rijkswaterstaat.nl