(030) 223 97 99

///Zweeds bod op ingenieursbureau Grontmij

Zweeds bod op ingenieursbureau Grontmij

01-06-2015

Zweeds bod op ingenieursbureau Grontmij

Ingenieursbureau Grontmij heeft een overnamebod ontvangen van zijn Zweedse branchegenoot Sweco. Dat maakte de onderneming uit De Bilt maandag bekend. Met de overname is een totaalbedrag van 354 miljoen euro gemoeid.

Sweco voldoet de overnameprijs deels in contanten en deels in eigen aandelen. Het bod wordt gesteund door bestuur en commissarissen van Grontmij. Bezitters van in totaal 45 procent van de aandelen hebben al toegezegd hun belang te zullen verkopen. De biedprijs per aandeel ligt ruim een vijfde boven de slotkoers van vrijdag. De afronding van de overname wordt verwacht in de tweede jaarhelft.

Als Sweco en Grontmij samengaan, ontstaat een bedrijf met zo'n 14.500 werknemers en een jaaromzet van 1,7 miljard euro. Topman Michiel Jaski van Grontmij stelde tegen het ANP dat de twee ondernemingen ,,goed tegen elkaar aangezet kunnen worden''. Er is volgens de bestuurder nauwelijks overlap. Wel zal er sprake zijn van een beperkt banenverlies. ,,We hebben nu eenmaal geen twee hoofdkantoren nodig'', aldus Jaski, die na afronding van de overname het bedrijf verlaat.

Grontmij

Grontmij behaalde vorig jaar een omzet van 659 miljoen euro. Daarop werd een verlies van ruim 20 miljoen euro geleden. Het bedrijf vecht al jaren tegen de crisis in de bouw. Sinds 2010 werd geen enkel jaar meer afgesloten met een winst onder de streep. Ook de vooruitzichten voor dit jaar zijn somber, liet het bedrijf weten bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014.

De kostenvoordelen die de fusie oplevert, moeten leiden tot een structurele verbetering van de brutowinst van het gecombineerde bedrijf met 27 miljoen euro. De eenmalige kosten van de samenvoeging worden geraamd op zo'n 50 miljoen euro.

Sweco

De aanloop naar de deal met Sweco begon volgens Jaski overigens ongeveer een jaar geleden, toen Grontmij zijn strategische opties ging bekijken. ,,We wilden het initiatief in eigen hand houden en zitten niet in een situatie dat we kunnen financieren in groeiopties'', zo gaf hij aan. Er werd gesproken met een aantal mogelijke kandidaten. ,,Sweco stond ook op het lijstje, het was goed om te horen dat ze met ons wilden praten. Dat hebben we de afgelopen maanden gedaan''.

Nog voor de overname door Sweco wil Grontmij zijn laatste Franse activiteiten afstoten. Daarover is overeenstemming bereikt met investeerder RKO Management & Investment. De verkoop, die naar verwachting binnen enkele weken wordt afgerond, leidt tot een boekverlies tussen de 24 en 26 miljoen euro. De onderdelen waren afgelopen jaar goed voor 55 miljoen euro aan omzet.

Stockholm

De notering van het aandeel Grontmij aan de beurs in Amsterdam zal na de overname verdwijnen. Het samengevoegde bedrijf krijgt een notering aan de beurs in Stockholm en behoudt de bedrijfsnaam Sweco.

Het aandeel Grontmij noteerde maandag omstreeks 10.15 uur 14,8 procent hoger op 4,40 euro.

Bron: www.telegraaf.nl