(030) 223 97 99

///Jelmer van der Meer

Professional vertelt

Jelmer van der Meer – Director Airport Civil Engineering (NACO)

Met de wens om multidisciplinair te werken aan internationale projecten ging ik na mijn studie aan de Technische Universiteit Delft via een detacheringsbureau bij NACO aan de slag. Ik begon met kleine klussen binnen grote projecten, maar ging al vrij snel zelf aan de slag als projectmanager, waarbij ik mijn eerste eigen ontwerp gemaakt heb voor de realisatie van een landingsbaan in Paramaribo. Als professional bij NACO moet je wel een internationale ambitie hebben. Ik maak regelmatig trips naar projectlocaties over heel de wereld. Vaak zijn dit korte trips naar het buitenland, maar meerjarige uitzendingen zijn geen uitzondering. 

Zo heb ik twee jaar in Spanje gewoond voor de ontwikkeling van de internationale luchthaven van Gibraltar. Daar maakte ik lange dagen. Thuis komen in een mooi huis onder de Spaanse zon maakte toen veel goed! Halverwege de bouw van de luchthaven heb ik de rol als project manager voor dit project overgenomen van een collega. Ik was nog vrij jong en onervaren en zag het als een grote uitdaging om het project in goede banen te leiden.

Tijdens de realisatie van dit soort internationale projecten heb je te maken met veel verschillende partijen en belangen waar rekening mee gehouden moet worden. Vooral doordat je te maken hebt met verschillende culturen. Hierdoor is het heel anders om te werken aan het ontwerp van een luchthaven in Zuidoost-Azië dan in Gibraltar. Ook het ontwerp dat je maakt voor China is anders dan wat je voor Gibraltar zou ontwerpen. Wij willen dat onze projecten passen in de omgeving waar ze staan en reizigers bij aankomst direct het gevoel geven dat past bij de plek waar ze zojuist zijn aangekomen. Wij werken samen met lokale partijen die de taal en lokale wet- en regelgeving goed kennen. Tijdens het ontwerp van de luchthaven in Gibraltar kwam de lokale opdrachtgever, Spaanse aannemer en Britse partners uit verschillende landen samen. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat verschillende partijen bij elkaar kunnen komen om een mooi project te realiseren waar iedereen trots op is! Dit betekent ook dat je diplomatiek moet kunnen omgaan met gevoeligheden.

Projecten staan vaak onder druk van tijd en budget en liggen soms gevoelig in de media en politiek. Goed kunnen omgaan met deze druk is belangrijk. Focus hebben, kwaliteit willen leveren en goede communicatie hebben binnen het team en met de klant staan centraal bij NACO.